Jokainen osaa kirjoittaa sähköpostin. Osaahan?
Sähköpostin kirjoittaminen on yksi maailman helpoimpia asioita. Kirjoitan niitä päivittäin useita kymmeniä. Mutta kuinka moni meistä osaa enää kirjoittaa kynällä paperille? Poissa ovat perinteiset päiväkirjat, tilalla sähköiset versiot ja blogit verkossa. Eläköön edistys. Toisin sanoen, on helppo suoltaa shaibaa nopeasti ja tehokkaasti. Ajattelematta, mitä oikeasti haluaa sanoa -ja ennen kaikkea, miten haluaa sanoa. Tästä syystä en muuten julkaise blogejani heti kirjoittamisen jälkeen, vaan vasta pari päivää myöhemmin luettuani ne uudelleen.

Sähköpostin kirjoittamisesta olen ottanut oppituntini opiskelija-aktiivitoiminnassani. Ei ole samantekevää, miten asiasi esität. Vaikka perässä olisi silmäniskuja ja hymiöitä, se ei takaa, että vastaanottaja ymmärtäisi sen, mikä on tarkoitettu huumoriksi. Eteen saattaa tulla kulttuurieroja, ei pelkästään suomalaisten ja muualta tulevien kanssa, vaan jopa kotkalaisten ja kouvolalaisten välillä. On siis tärkeää muotoilla viesti korrektisti. Ja mielellään lyhyesti.

Maalaisjärkikin jo kertoo sen, että vastaanottaja määrittelee viestin muodon. Tiedän osaavani kirjoittaa korrekteja sähköpostiviestejä -en vain harrasta sitä kovinkaan paljon. Tiedän myös useita ihmisiä, jotka eivät avaa postejani. Ehkä nyt olisi aika alkaa harjoittamaan lyhyitä ja ytimekkäitä viestejä. Siten saattaisin saada nekin ihmiset avaamaan viestini, lukemaan loppuun ne, ja jopa ymmärtämään sanoman. Ehkä.
Ei siis mennyt hukkaan tiistaiaamuinenkaan tunti, vaikka aihe tuntuikin ensin aivan turhalta.